Ibrahim pasa halála

Ma van Ibrahim halálának 478.évfordulója...,mivel 1536-ban pont ezen a napon (március 15-én) végezték ki a szultán parancsára. (Érdekes, hogy pont a nemzeti ünnepünkön van az év fordulója egy ilyen magas rangú pasának). Na de hogyan is történt mindez? 
 
Ibrahim Szulejmán szultán legfőbb bizalmasa, legjobb barátja, még magas rangot, hatalmat, sőt húga kezét is odaadta neki, nehéz elképzelni, hogy megölette volna. Azonban a sorozatban látva Hürrem és Ibrahim ellenséges kapcsolatát, és a nő intrikáit, valóvan elképzelhető, hogy az uralkodó feleségének a haragja lett a veszte. 
Egyes források alapján Ibrahimot árulással vádolták meg, s ezért mondták ki halálos ítéletét.Említik azt is, hogy Ibrahim nagyképűsége miatt végezték ki - nagyvezérként a birodalom második embere volt, mindenfajta önbizalom hiány nélkül. Megeshetett az is, hogy a szultánnak szúrta a szemét a pasa vezetése, és nagyképűsége. Talán ezzel azt akarta megmutatni, hogy ki a magasabb rendű (?). A legvalószínűbb eset, hogy mindkettő közbejátszott a "rejtélyes" halálban, hiszen Ibrahim pasa nem ápolt túl jó kapcsolatot Hürremmel, és a nő, s szövetségesei csak az alkalomra vártak, hogy mikor tehetik el Ibrahim pasát láb alól. 
S hogy eközben a szultán min ment keresztül? Ibrahim pasa halála bizonyára nagy megrázkódtatás volt számára, hiszen Ibrahim volt élete leghűségesebb szolgálója. Ráadásul nem csak ez nyugtalanította. Szulejmán megesküdött Ibrahimnak, hogy soha nem fogja bántani, és nem veszi életét. Talán egyesek még emlékeznek is rá, hogy a sorozat elején Ibrahim megmentette a szultán életét, és cserébe csak annyit kért, hogy ne vegye életét.  
 

Ajánlott cikk: 
Ibrahim pasa tündöklése és bukása

 

Ibrahim pasa halála hozzászólásai

Szólj hozzá

Kereső


 

 

 

Belépés
0.036 mp