Ibrahim pasa tündöklése és bukása

 

Talán az egyik legkellemesebb hely Isztambulban a számunkra rossz emlékű Ibrahim pasa házának udvara. Az ősfák árnyékából a Hippodróm tér felett éppen rá lehet látni a Kék mecset tornyaira, s egy tavaszi napon, úgy 11 óra tájban a Nap is a legjobb szögben süt. A legjobb hely és a legjobb időpont egy pohár méregerős török tea elfogyasztására. Persze a tea szürcsölgetése közben nem megy ki a fejemből, hogy talán éppen ez a nagy lazulás vezethetett a nagy államférfi halálához.
A ház egykori tulajdonosa fantasztikus karriert futott be: görög származású rabszolgából a birodalom második leghatalmasabb embere lett. Miután gyerekként fogságba esett, a vele egyidős Szulejmán szolgálatába került, akivel életre szóló barátságot kötött, így már 29 évesen elnyerte a nagyvezíri tisztséget. A hadjáratok vezetése és megszervezése mellett a szultán bizalmasaként és személyes tanácsadójaként figyelme még az uralkodói imázs építésére is kiterjedt: előre meghatározott, pontos koncepció alapján sikerrel pozicionálta Szulejmánt az egész világot meghódító uralkodóként. Nézzük, milyen volt egy korabeli kommunikációs stratégia! Ibrahim célja az volt, hogy a szultán személyét ókori mintára fényűző pompával és misztikummal övezve a halandók fölé emelje. Ennek megfelelően szervezte meg a Topkapi Palota átépítését, átalakultak a nép előtti nyilvános szereplések is, de talán a legfontosabb a szultán megjelenéseinek tudatos és pontos adagolása volt: az uralkodó mindig csak néhány percre volt látható, így már az is eseményszámba ment, ha valaki megpillanthatta. Ezt az elvet a nagyvezír a diplomáciában is sikerrel érvényesítette, így lassan más uralkodók is úgy érezhették, a megközelíthetetlen szultán felettük áll.Végzetét egy hasonló karriert befutó, szintén alacsony származású rutén nő, Aleksandra Lisowska (Hürrem) okozta, aki rabszolgaként került Szulejmán Háremébe. A nő olyan nagy befolyást gyakorolt a szultánra, hogy elsőszülött fiát és a tehetséges nagyvezírt is megölette.
Vajon szerepet játszhatott Ibrahim korai halálában ez a kellemes kert? (fenti kép)  A nagy ház elkészültével talán túl gyakran nyújtóztatta ki tagjait itt a pasa a délutáni napsütésben, miközben háta mögött az agyafúrt szultánné cselt szőtt ellene?Ezt a cikket egy blogról szedtem le nektek: Forrás

 

Kereső


 

 

 

Belépés
0.015 mp